Heeft u een vraag, en kunt u geen antwoord vinden op onze site? .Stel dan hieronder uw vraag..

Equisetum

Zorg dat u zo uitgebreid mogelijk de omstandigheden beschrijft en wees niet zuinig met details, immers alles kan belangrijk zijn voor het  zo goed mogelijk beantwoorden van uw vraag.

Wanneer het mogelijk en wenselijk is om foto’s bij te voegen stuur die dan via: info(apestaartje)tuinhulp.com onder vermelding van de titel van uw vraag en uw naam.


Als u uw eerste vraag op onze website stelt, moet deze eerst goedgekeurd worden door ons om spam te voorkomen. Het kan dus even duren voordat uw vraag te zien is!


Zodra uw vraag geplaatst is zullen wij zeer waarschijnlijk ook het antwoord erbij zetten. Ook andere bezoekers kunnen helpen en hun mening geven! zo kan er een levendige groene discussie ontstaan.

Is uw vraag zodanig interessant voor andere tuinliefhebbers, dan maken wij er een aparte pagina van!


 

 

147 Comments

 1. Christian,

  Deze bollen moeten een keer zijn aangeplant.. of het zouden b.v. blauwe druifjes kunnen zijn, deze zaaien na de bloei makkelijk uit en vormen nieuwe plantjes en dus nieuwe bollen.
  Misschien kun je een foto toesturen van de bolletjes die je tegen komt? het zou kunnen dat ik deze herken.. Hoezo blokkeert het de aanleg van de onderhoudsvriendelijke tuin eigenlijk? bollen groeien en bloeien over het algemeen een korte periode per jaar en je hebt er geen of zeer weinig omkijken naar..

  Ik wacht nog even jouw antwoorden af..

  Groeten,
  Marcel.

 2. Hoe kom ik van die honderden bloembollen in mijn tuin af, zelfs op spade diepte blijf ik ze tegen komen, dit blokkeert de aanleg van een onderhoudsvriendelijke tuin.

  Hoop dat u mij tips kan geven, alvast bedankt!

 3. Sylvia,

  Op afstand is dit lastig, wees altijd voorzichtig met Koemest, het kan gemakkelijk verbranding veroorzaken en dat geeft soortgelijke symptomen zoals jij beschrijft. Het zou ook kunnen zijn dat de planten teveel vocht aan de wortels hebben.. Het lijkt me tevens prettig om een kenner ter plaatse te laten kijken.

  Marcel.

 4. Beste Marcel,

  Ik kijk sinds een klein weekje naar 2 zielig uitziende Verburnum’s die in m’n voortuin staan. Ze zijn vorig jaar verplaatst en toen hebben ze het ffies moeilijk gehad, slappe takken/bladeren en geen bloemen gehad. Daarna gelukkig alles weer in orde en ook de winter doorgekomen. Op 5 april koeienmest korrels gestrooid, maar dat deed ik vorig jaar ook. Ze zien er niet goed uit, bladeren worden geel en de planten zien er gewoon niet gezond meer uit. 1 plant bloeit nu, daar zijn toch bloemen in gekomen dit jaar. Er zitten geen luizen of andere ellende in.
  Wat is er aan de hand en wat kan ik zelf doen?

  Groetjes Sylvia en alvast bedankt voor je antwoord!

 5. Sofie,
  Laat alle scheutjes zitten en houd de grond licht vochtig.
  Pas als er meer blad en groen op zit gaat het plantje meer vocht verdampen en heeft het meer vocht nodig.
  Het is voorjaar, zet de gewortelde stekjes zo snel mogelijk buiten waar je wel invloed hebt op de vochthuishouding. Binnen gaat de groei te snel.

  Geplant in een pot met goede drainage en een beetje opletten moet genoeg zijn om het te laten uitgroeien zonder al teveel moeite.

  Succes,
  Marcel.

 6. Yvonne,

  In zandgrond zakt het water snel weg dus teveel water is niet zo’n groot gevaar als op de kleigrond.. houd de grond vochtig maar niet te nat. beter om af en toe flink water te geven dan heel vaak een beetje.
  Ga op je gevoel af en steek als het moet je vinger in de grond om te voelen (niet helemaal letterlijk natuurlijk maar met een schop even kijken hoe nat het is wat dieper in de grond is een goede methode.)

  Succes,
  Marcel.

 7. Wiggert,

  Een Acer mag zeker gesnoeid worden, ik heb de voorkeur om dat te doen als het blad erop staat. ten eerste kan je dan goed zien wat leeft en dood is, plus het is makkelijker kiezen welke takken moeten wijken met blad erop. Wacht wel totdat het blad helemaal is uitgelopen en de waterdruk in de plant normaal is, anders zou er ‘bloeding’ kunnen voorkomen en verliest de struik teveel vocht.

  succes,
  Marcel.

 8. Hallo, wij hebben een ORANGE DREAM waarvan de takken nogal uitlopen maar weinig blad krijgen en in de winter doodvriezen, stukjes hiervan. Hij krijgt een gedeelte van de dag zon in de ochtend en laat in de middag. Mag een acer gesnoeid worden?
  Vriendelijke groet, Wiggert.

 9. Deze week is er een laurier haag geplant in onze tuin. Wij wonen op zandgrond, echter bij aanplant is een sleuf gegraven en verse aarde gebruikt. Wij geven water met een druppelslang maar weet niet of dit teveel of te weinig is. Hoe kan ik weten of er bij de wortels voldoende water is?

  dank alvast voor je reactie, Yvon

 10. Beste Marcel,
  Ik heb mijn vraag een tijdje geleden al eens gepost maar ik vind deze nergens terug. Misschien is er iets fout gegaan. Ik heb enkele stekjes genomen van een treurwilg en heb deze in verschillende potten gezet (nadat ze eerst wortelden in het water). In de winter zijn enkele stekjes gestorven, maar toh zijn er twee toch opnieuw beginnen schieten. Ik vraag me af hoe ik nu best verder doe. Heeft een treurwilgje veel water nodig? En wat doe ik met scheutjes aan de zijkant van het stekje (één stekje heeft één scheut aan de zijkant, niet aan de top). Alvast bedankt!

 11. Saskia,

  Ik wou dat ik je blij kon maken met de gouden tip, maar een houten regenton die door vorst gesneuveld is krijg je niet meer in orde. Het enige wat je nog zou kunnen doen is er een plantenbak van maken helaas..

  Groet,
  Marcel.

 12. Hallo,

  Ik heb een hele mooie regenton. Helaas is deze lek, doordat de planken aan de onderkant door ijsvorming zijn verbogen/geknakt. Zelf heb ik al van alles geprobeerd, maar ik krijg de ton niet meer dicht. Het lukt me niet om de planken eruit te halen (dus onderkant er helemaal uit te halen, om het te kantelen of repareren). Heeft iemand een suggestie? Kan ik hier nog iets mee?
  Groeten,
  Saskia

 13. Jones,

  Poep is een zgn. sterke concentratie waardoor het vocht uit het blad trekt en deze ‘verbranden’ Poep op blad is dus niet goed.
  De vogels verjagen is lijkt me de enige oplossing voor jullie probleem, je zou geluiden van roofvogels kunnen gebruiken door zijn spreeuwen (als prooidier) bang voor. de geluiden zijn te downloaden op internet.
  Een andere mogelijkheid is de Reiger verschrikker van Velda die flitslicht combineert met roofvogel geluid bij beweging. Ook een sproeier die werkt zodra er beweging wordt gedetecteerd is een mogelijkheid. Onverwacht hard geluid tegelijk met beweging en/of water straal zou de vogels moeten verjagen.

 14. Eduard,

  Vlechten is goed in de eerste jaren, daarna in het voorjaar rond april gewoon snoeien met een heggeschaar. Daarna lopen jonge scheuten uit die de afscheiding mooi fris groen kleuren. Eventueel in de zomer als het nodig is nog een keer bijscheren. Snoeien doet groeien en de afscheiding zal mooi vol worden

 15. Wij hebben een laurier en die wordt door horden spreeuwen onder gepoept. Nu de vraag, wat kan ik daaraan doen? Daarbij stinkt het behoorlijk en echt lekker buiten zitten is er niet meer bij. Moeten we snoeien, denk ook dat het niet goed is voor de laurier, blaadjes vallen er nu al af en de vogelpoep gaat er met een spuit niet af. Heel graag advies!

 16. Hoi,

  Ik heb een hedera haag en vraag me af hoe moet ik die eigenlijk snoeien. ik heb nu alle uitlopers in de haag gevlochten, ziet er beetje “druk” uit en vroeg me af of dat wel de goede manier is om de haag mooi dicht te krijgen.

 17. Mike,

  Dat kan, geen probleem.
  Graaf ze voorzichtig uit om de nieuw gevormde kiemworteltjes zoveel mogelijk te behouden. Nieuwe plantgaten en omgeving ruim voorzien van tuinturf, planten en de zomer afwachten.

  Let op, de strong Annabelle wordt met de jaren steeds sterker op de stengel, het kan de eerste jaren nog wat tegenvallen.

  Groet,
  Marcel.

 18. Afgelopen september hebben wij Hydrangea Strong Annebelle geplant vanuit de pot vanuit de kweker. Inmiddels blijkt, door aanpassingen in de tuin, dat ze op de verkeerde plek staan.
  Kan ik ze nu, half december, nog verplanten?

 19. Marcel, zou de Acer Verwelkingsziekte of Verticillium kunnen hebben, omdat alleen van één grote tak alle blaadjes verdord zijn? Weet jij een effectief bestrijdingmiddel?
  Leoni

 20. Leoni,

  De bodem wordt vooral door bodemleven losser het is belangrijk dit als het niet aanwezig is te ‘activeren’. Dit kan met ‘Bodemactivator’ van Ecostyle ( http://www.ecostyle.nl/retail/producten/bodemactivator )

  Ook klei- of zandgrondverbeteraar is een goed product om de grond losser te maken zonder dat je tussen de wortels hoeft te graven.

  Beide producten kun je bij de meeste tuincentra’s kopen.

  Groet,
  Marcel.

 21. Marcel,
  Ik heb op internet rondgekeken en vraag me af of het Verwelkingsziekte of Verticillium zou kunnen zijn. Een grote tak heeft namelijk allemaal verdorde bladeren, de andere grote tak heeft dat eigenlijk niet. Als het dat is, is daar nog iets aan te doen?
  Ik heb de esdoorn vorige jaar juni verplaatst, toen ging het goed. Hij staat nu dus wel in de zon. Vraag me ook af of de grond te weinig doorlatend is. Kan de grond nog losser gemaakt worden, zonder dat de wortels dan beschadigd raken?
  Dank je voor jouw adviezen.
  Leoni

 22. Brigitta,

  De bolletjes die jij beschrijft vallen er gedurende bijna de hele bloeiperiode vanaf en dat is heel normaal.
  Dit is misschien wel het enige nadeel van deze prachtige plant.

  Als je water geeft bij het eerste krullen van het blad doe je het verder prima.

  Groet,
  Marcel.

 23. Meneer/Mevrouw Backbier,

  U doet waarschijnlijk niet echt iets verkeerd, een haag ‘kruipt’ in de loop der jaren omhoog en af en toe moet je gewoon verder naar beneden toppen.
  Het enige dat ik kan aanraden om het hoger worden zoveel mogelijk te beperken is twee maal per jaar te scheren (juni en augustus/september) en dan goed naar beneden te drukken als u de bovenkant doet.

  Groet en succes,
  Marcel.

 24. Fiona,

  Jouw vraag is beantwoord onder uw tuinvragen.
  Het heeft even geduurd, ik heb een enorme achterstand door mijn nieuwe baan die nu ‘gewoon’ 40 uur per week beslaat en ik dus nu eigenlijk veel te weinig tijd heb.
  Toch wil ik tuinhulp niet laten vallen en zoveel mogelijk tijd blijven reserveren.

  Groet,
  Marcel.

 25. Leoni,

  Het is zeker niet normaal dat de bladeren aan de struik/boom verdrogen en blijven hangen.
  Je kan echter niet veel doen dan afwachten tot het voorjaar om te zien wat er over is van de Acer. Er is genoeg kans dat hij dan gewoon weer uitloopt maar alleen tijd zal het leren.
  Ik neem aan dat de Esdoorn al lang op die plek staat en dus in de zon, het zal dan ook niet aan de standplaats liggen. Let volgend jaar voorjaar-zomer mocht hij gewoon weer uitlopen op of er misschien wolluis in zit. Dit zijn witte wollige sliertjes van ongeveer een centimeter lang die meestal aan de onderkant van het blad zitten. Is dit het geval moet je direct beginnen met bestrijden. Promonal van Ecostyle is een middel hier tegen.

  Succes!
  Marcel.

 26. Hallo Marcel,
  Is mijn vraag van 28 september al beantwoord, zo ja waar kan ik dan het antwoord lezen?
  Leoni

 27. Hallo Marcel,
  Ik heb een Japanse esdoorn van 2 meter hoog. Nu zag ik dat begin september zijn bladeren al begonnen de verdorren en inmiddels zijn ze allemaal verdroogd en verdord (maar nog niet van de boom gevallen). Zou het komen door de hete zonnige dagen die we gehad hebben? De esdoorn staat wel pal in de zon. Moet ik me zorgen maken, kan het zijn dat de boom afsterft of denk je dat hij in het voorjaar weer gewoon blad krijgt? Ik hoop het, want het is mijn lievelingsboom.
  Dank je wel, groet van Leoni

 28. heb ca 40 mtr taxushaag als afscheiding voor mijn tuin. Enkele jaren gekeden heb ik de haag flink in de hoogte terug gesnoeid zodat ik zonder ladder het verdere snoeiwerk in de volgende jaren zou kunnen doen.Ik snoei in augustus met een Bosch el. heggenschaar 600 W voor een max slagkracht.
  voorheen werkte ik met de kleinere Bosch heggenschaar.
  Toch is de haag al na 4 jaar weer te hoog en moet ik met handgereedschap,een zware takkenschaar, terug snoeien. Dat is erg veel extra werk en op mijn leeftijd, 71 jaar, wordt dat een probleem voor de toekomst Mijn vraag aan u is nu, gebruik ik het foute gereedschap of snoei ik te weinig of te laat in het jaar? Graag uw afvies

 29. Hallo Marcel ik heb een Medinilla Magnifica Flamenco die heb ik nu ong 2 weken hij heeft 4 bloemen en staat in een hoek in de kamer ,maar nu vallen er van die bloemen allemaal kleine bolletjes vanuit het midden van de bloem weet U hoe dat komt of wat ik verkeerd doe ik wacht met water geven tot de bladeren ietwat gaan krullen moet hij misschien voor het raam staan of wat kan het zijn graag uw raad
  met vriendelijke groet Brigitta

 30. Anneke,

  Je kan het boompje verplaatsen zodra als het blad is gevallen. Knip dan wel ongeveer de helft van de takken weg uit de kroon om het verlies van wortels te compenseren..

  Succes,
  Marcel.

 31. vraagje we hebben een katjes boom in de tuin staan wanneer mag ik die verplaatsen hij staat op de verkeerde plaats

 32. Beste Anneke,

  Je kan de oude bloemen als ze niet mooi meer zijn gewoon wegknippen bij het punt waar ze zijn uitgegroeid tussen het blad.

  Succes,
  Marcel.

 33. Beste Frans,

  Het is nu de tijd om vaste kruidachtige planten te kopen en te planten. (de beste tijd)
  Liatris of katterstaart is vlinderlokkend en in een paar kleuren te krijgen, het wordt tijd naar het tuincentrum te gaan zou ik zeggen!

  Succes,
  Marcel.

 34. Beste Marcel.
  Ik heb inderdaad een Agastache als dropplant in dezelfde bak wil ik dan ook een 4 tal lampenpoetsers zetten dus die heb ik nog niet.Het moeten vlinderlokkers zijn.Dus ik kan nog kopen wat ik wil.
  Is het daar nu de tijd voor????
  Graag U mening.
  Hartelijk dank.
  Met vriendelijke groeten Frans

 35. OK, Frans,

  Net even nog niet verder gekeken.. kan het zijn dat je met lampepoetser Liatris bedoeld?
  Liatris is een vaste plant met een paarse of witte bloem die aandoet als een katte staart. Hij wordt dan ook vaak Kattestaart genoemd. Let goed op de kleur die je kiest, paars en paars hoeft niet perse te combineren.. de Liatris zal zeker ook vlinders en andere insecten lokken.

  Mocht je toch een andere plant bedoelen, hoor ik dat graag.

  Marcel.

 36. Beste Frans,

  Ervan uit gaand dat jouw dropplant een Agastache is en je de lampepoetsergras Pennisetum bedoeld?

  De combi Agastache en Pennisetum zie ik wel.. nu kan je Pennisetum als medium grasje met vrijwel alles goed combineren.

  Groet,
  Marcel.

 37. Beste Marcel.
  Ik heb in de tuin een dropplant staan die wil ik nu aanvullen met de lampenpoetser.
  Is dat een goed idee of heeft U andere voorstellen.
  Ook heb ik een bloempot met korenbloemen en gemengde vlinderbloemen gezaaid.
  Zou het hiermee vlinders kunnen lokken.
  En hoe moet ik nectar maken om in een potje te doen voor de vlinders????
  Bij voorbaat dank.

 38. Beste Nico,

  Je kan gerust de lavendel snoeien, de nachtvorstjes die we nu hebben stellen niet zoveel voor. Mocht het nu gebeuren dat ze matige vorst of erger zouden aangeven is simpelweg afdekken met een oud laken al genoeg.

 39. De afstand tussen Hydrangea Annabelle bij het planten kan variëren afhankelijk van hoe snel je een gesloten perk wilt hebben.
  Normaal gesproken raad ik een afstand van ongeveer 50-60 cm (van hart plant tot hart andere plant) Maar ik kan me voorstellen als je sneller het vak wilt sluiten en de opgroeiende planten sneller steun aan elkaar hebben je kiest voor 30-40 cm.

 40. ik heb lavendel staan die gesnoeid moet worden, maar hij is al aant knoppen met groene blaadjes, maar het vriest nog s’nachts. mag ik hem nog snoeien na de vorst, ondanks hij al nieuwe blaadjes begint te krijgen ?

 41. Als je in het najaar gaat verplanten kan het zonder snoei mits je de struiken rond steekt in augustus. Wil je nu omplanten moet je ongeveer de helft van de takken uit de kroon wegnemen aan de basis van de tak in de struik.

  In beide gevallen zal het verder geen probleem moeten opleveren.

  Marcel.

 42. Hallo Marcel,

  Bedankt voor de snelle reactie en vooral voor al je uitleg!

  Mijn struiken zijn pas 2 jaar geleden geplant, dus nog klein (nog net geen meter hoog). Moet ik hier ook 50% terugsnoeien ? Dan blijft eigenlijk maar zeer weinig over… maar ik snap je uitleg natuurlijk wel van de verloren gegane wortels.

  In het vervolg ga ik in het najaar aan de slag 😉

  Groeten
  Lut

 43. Beste Lut,

  Om te beginnen de Anemone is geen enkel probleem om te verplanten zoals dit geldt voor alle kruidachtige vaste planten in het voorjaar, knip de plant tot 10cm boven de grond af en verplaatsen maar. Je kan evt. zelfs de plant nog splitsen zodat je meer terug krijgt! Maak de stukken niet te klein en succes is vrijwel gegarandeerd. Gebruik hiervoor een scherpe spade, een handschopje of een oud broodmes.

  In geval van de Exochorda en Viburnum, dit zijn struiken die normaal nog niet in het blad komen maar door het vroege warme voorjaar doen ze al erg hun best. Deze zullen al wat blad beginnen te krijgen dus als je die wilt / moet verplaatsen moet je ten eerste een zo groot mogelijke kluit met zoveel mogelijk grond zien te houden en daarbij ongeveer 50% van de takken met (aankomend) blad uit de struik snoeien. Het hangt er allemaal wel vanaf hoe oud de struiken zijn en hoelang ze al ‘vast’ staan. maar dit is een goede leidraad. Beide struiken zijn sterk en groeien net zo makkelijk weer uit. Mocht je twijfelen knip je nog meer takken weg om het verlies aan wortels (niet te voorkomen) te compenseren.

  In principe is het altijd het beste om bladverliezende struiken in het najaar te verplanten als ze hun blad juist verliezen of verloren hebben. Staan de struiken al langer op één plaats dan ga je voor de bladval de struik al eens rondsteken zodat je de wortels aan de zijkant afsnijd. De wortels onderin blijven ongemoeid dus vocht blijft zo’n stuik voldoende krijgen. Als de struik na de bladval uit de grond wordt gehaald zijn er aan de zijkant inmiddels kiemwortels ontstaan en die kunnen na het verplanten direct verder groeien zodat in het voorjaar de struik vooruit kan. Snoei in de kroon is altijd verstandig bij het verplanten, dun de kroon in ieder geval flink uit, dit groeit snel genoeg weer terug.

  Succes, Marcel.

 44. Beste Marcel,

  Ik zou een aantal planten/struiken willen verplaatsen in mijn tuin, o.a. een Exochorda macrantha the bride, een Viburnum opulus en mijn anemonen (Anemone Honorine Jobert).

  Kan ik dat nu nog doen of ben ik te laat? Normaal kan je in maart nog verplanten, dacht ik, maar doordat de natuur dit jaar voorloopt op de tijd weet ik niet zeker of nu nog verplanten nog haalbaar is. Indien ik te laat ben, wacht ik dan tot in het najaar om te verplanten? Of tot in het volgende voorjaar?

  Alvast bedankt voor je advies
  Lut

 45. Beste Frans,

  Om te beginnen er zijn kleinere vlinderstruiken te koop, om er een paar te noemen: Buddleja davidii ‘Border Beauty’ en Buddleja ‘Lilac Chip’. Deze worden niet al te hoog en groeien minder snel als de vele andere soorten. Blijft in een kleine tuin het advies om ze rond eind maart ieder jaar tot 15 – 20 cm. terug te snoeien om ze mooi compact en echt klein te houden (tot hooguit 1 meter).
  Een aantal andere planten die vlinders lokkend zijn:
  – Daphne mezereum – Spirea’s (spierstruikje) in verschillende soorten – Sedum Herbstfreude – Lavendel soorten – Monarda (bergamot plant) in soorten – Agastache (dropplant) – Erica (winterheide) – Hedera (Klimop) – Verbena bonariensis – Echinacea in soorten (Zonnehoed).
  Veel planten die niet alleen mooie bloei maar vooral goede geur hebben zijn aantrekkelijk, er is zo genoeg te vinden ook voor een kleine tuin.

  Succes,
  Marcel.

 46. Moeten erica heideplanten in de zon of uit de zon gepland worden.

  Vr. Gr. Adriaan Verboven

 47. Graag wil ik van de zomer vlinders in mijn tuin.
  Ik heb daar lavendel voor staan maar ik wil nog wat extra bloemen planten om vlinders te lokken. Mijn tuin is te klein om er een vlinderstruik te plaatsen want die wordt nog al groot , of zijn er ook compacte vlinderstruiken???
  Ik zelf dacht aan salvia’s want die schijnen ook vlinders aan te trekken moet ik dan speciale kopen???????
  Bij voorbaat dank voor de tips,

 48. Ik heb in de tuin een platte hortensia staan ,ik geloof dat de naam sterhortensia is. hoe moet ik die snoeien ,hij wordt erg groot en breed.bedankt alvast voor Uw antwoord .Eveline

 49. Beste Marcel,

  Bedankt voor je leuke reactie en heldere uitleg, de Albizia gaat het worden!

  Groeten
  Nina

 50. Beste Nina,

  Uit de drie voorbeelden die je noemt ben ik direct voor de Albizia. Hij voldoet aan de meeste van jouw wensen en bloeit in de zomer periode wanneer je zelf meestal veel vaker buiten bent en er eigenlijk veel meer kan genieten. Het is een bijzonder mooie boom, die als het gaat schemeren zijn blaadjes samenvouwt en over een langere periode (zeker 3 á 4 weken) bloeit.

  De Rhus is een sterke groeier die nogal makkelijk met de wortels zich ‘verplaatst’ door de tuin en zich zodanig als een ‘onkruid’ verspreid. De Prunus vindt ik ook mooi vooral omdat de boom als het zacht weer is al in de winter bloementjes laat zien en zodanig lang zijn sierwaarde toont, zodra het gaat vriezen stopt hij met bloeien en gaat in het voorjaar weer verder. Echter vaak is het wat onstuimiger in de winter en het vroege voorjaar waardoor hij nogal eens kan verwaaien als hij op zijn mooist is. Verder kan de Prunus toch nog behoorlijk groot worden en snoeien in een prunus is in verband met ‘gommen’ niet ideaal.

  Een volmondig ja voor de Albizia dus!

  p.s. De kopfoto van deze site laat trouwens de bloei van de Albizia zien!

  Succes,
  Marcel.

 51. Beste Tuinhulp, Marcel,

  Voor onze tuin; landklimaat, kleigrond, tuin op het zuiden, 8 meter breed, 30 diep zijn we op zoek naar een wat kleinere boom om dichtbij huis en terras te planten.
  Inmiddels hebben we een Catalpa Aurea in het midden en een Pyrus pendula aan het einde geplant (ook heel veel rozen geplant, moet een romantische, wilde tuin worden). De boom die we nu willen planten zou een halfopen kroon moeten hebben, in de zomer schaduw moeten geven, in de herfst kleur en in de lente zon en bloesem, liefst in de winter bessen voor vogels….erg veel gevraagd dus.

  Zelf zaten we te denken aan “prunus subhirtella pendula rubra”, “prunus subhirtella autumn”, “Rhus typhina” of “Albizia julibrissin”, iets in die trant. Maar omdat ik net bezig ben met tuinieren zou ik graag meer advies krijgen. Welke bomen zouden verder nog geschikt zijn volgens u en welke van bovengenoemd hebben uw voorkeur?

  Alvast bedankt
  Nina

 52. Beste Lida,

  Puur afgaand op de ruimte zo ik zeggen twee per strook moet genoeg zijn.
  Als je gaat verplanten wacht dan tot het blad is gevallen en zorg dat je de nieuwe plantgaten ruim voorziet van tuinturf of turfmolm zodat de struiken gemakkelijk opnieuw kunnen kiemen.

  Succes.
  Marcel.

 53. Ik wil graag mijn boerenhortensias verpoten naar tuin stroken van 120cm lang bij 90cm breed hoeveel ga ik hier in poten. Groetejs lida

 54. Marleen,

  Als je het kan opbrengen om te wachten tot het voorjaar zou dat ook mijn voorkeur hebben. De planten kunnen dan voor de winter een seizoen groeien en hun wortels uitgroeien..

  Ik zou een zeven-tal planten aanraden voor de 4,5 meter.

  Marcel.

 55. Hoi Marcel,

  Dank je wel voor je duidelijke antwoord. Ik denk dat ik het ga proberen met de sterjasmijn.
  Maar aangezien het niet verstandig is de plant te snoeien in het najaar vraag ik me af of het dan wel verstandig is ze nu te planten.Of kan ik beter wachten (ik kan haast niet wachten) en het straks in het voorjaar te doen?
  Mijn “groene muur” moet ongeveer 4,5 meter lang worden, hoeveel planten denk je dat ik nodig heb?

  Groeten Marleen

 56. Beste Marleen,

  De SterJasmijn of Trachelospernum is inderdaad een prachtige groenblijvende klimmer die in de zomer prachtig bloeit en heerlijk geurt.

  Ik heb zelf in mijn voortuin altijd al Trachelospernum gehad en ben er erg over te spreken juist omdat zijn winterhardheid mij positief heeft verrast.
  De plant moet in goed doorlatende grond staan en kan behoorlijke droogte prima weerstaan. veel uren zon per dag is een pre maar hij kan schaduw ook aan alleen de bloei is dan minder.

  Het is belangrijk om voor de winter geen snoei toe te passen, laat de plant met rust en snoei evt. in het voorjaar of in de zomer. Ik heb ooit een plant verloren in de winter maar ik moest toen snoeien in het najaar en ik weet bijna zeker dat dat de oorzaak was. Soms heb je in het voorjaar wel degelijk vorstschade aan de plant maar dood vriezen is zeer zeldzaam, snoei eenvoudig de dode delen in het voorjaar weg en de plant zal zich snel herstellen en weer volop bloem geven in de zomer.

  Combineren met wilde wingert lijkt mij niet zo’n geweldig idee omdat deze zo snel groeit dat hij de Trachelospernum weel eens zou kunnen overgroeien. Tenzij je zeer nauwkeurig wilt opletten en de planten uit elkaar houdt kan het wel maar in de praktijk lijkt het mij lastig.

  Succes,
  Marcel.

 57. Hoi,

  In mijn voortuin heb ik een eenvoudige pergola gemaakt. Ik wil aan de voorzijde van mijn tuin een “groene schutting” maken door klimmers over deöalen en er tussen gespannen gaas te laten groeien.
  Omdat ik niet zo houd van hedera heb ik gezocht naar een andere groenblijvende klimmer maar dat blijkt nog niet eenvoudig. Mijn oog is nu gevallen op de sterjasmijn. Die ziet er erg mooi uit, bloeit lang, blijft groen en ruikt blijkbaar ook heerlijk, maar ik maak me enigszins zorgen over eventuele strenge vorst.
  Hoe groot is het risico dat de sterjasmijn bevriest en dood gaat? En kan ik de jasmijn eventueel combineren met iets anders, bijvoorbeeld met een wilde wingerd die ik prachtig vind maar die helaas niet groen blijft.

  Met vriendelijke groet,
  Marleen

 58. Sam,

  Het lijkt mij een prachtige plek met fantastisch uitzicht om een tuin te beginnen.

  Allereerst moet het perceel kaal gemaakt worden (alle onkruid etc. weg.) Daarna is een goed plan belangrijk zodat je precies weet waar bestrating, borders en evt. gazon moet komen.

  De stukken waar beplanting komt moeten goed gespit worden en tegelijkertijd verrijkt met een hoog organische grond. Met een beetje zoeken moet het mogelijk zijn een champignon kweker te vinden in de buurt die de afgewerkte champignon kweek grond vaak verkoopt na gebruik in hun kweekbedden. Deze grond is uitstekend geschikt om de klei in jullie tuin te voorzien van de nodige organische stof. Breng deze grond op de plaatsen van de toekomstige borders aan en voeg een laag rivierzand extra toe, daarna het mengsel doorspitten in de kleigrond. Het mengsel wat overblijft is perfect om te beplanten.

  Respecteer de natuurlijke afloop van het water in de tuin en verbeter deze waar mogelijk zodat een groot deel van het water op natuurlijke wijze wegstroomt, draineren is hierna een goede manier om de laatste overmatige natte plekken te laten opdrogen.

  Als het grondwerk gedaan is kun je starten met bestrating, bouwkundige elementen, vijvers? etc. en als laatste komt de beplanting en het gazon aan de beurt.

  Succes,
  Marcel.

 59. Eline,

  Het makkelijkste zou zijn als je de eigenaar kan overhalen de conifeer weg te laten halen zodat jullie met een lege tuin kunnen beginnen…

  Maak de tuin daarna helemaal leeg (alle onkruid etc. eruit) en maak een goed plan over de indeling. Hierna kunnen de armen uit de mouwen gestoken worden en begint het werk.

  Alle stukken van de tuin die beplant moeten worden zou ik goed omspitten en verrijken met organisch materiaal zoals b.v. goede compost of misschien afgewerkte champignongrond die je bij champignon kwekers vaak kunt kopen.

  Dan kun je de bestrating gaan aanleggen op een goede fundatie laag. evt. pergola’s, vijvers of andere bouwwerken zijn hierna aan de beurt. als laatste komt de borderbeplanting aan de beurt gevolgd (als laatste) door een gazonnetje.

  In het aankomende voorjaar (april) kunnen de borders worden bemest met een goede verrijkte organische mest om de wortels te verzorgen van de nieuwe aanplant. Uiteraard moet de tuin hierna onderhouden worden, en dat zal in het begin vooral bestaan uit onkruid wieden, als je vanaf het begin er bovenop zit wat betreft het wieden zal je zien dat het na verloop van tijd steeds minder tijd gaat kosten omdat je de onkruid zaden geen kans meer geeft.

  Succes!
  Marcel.

 60. hallo

  Drie vrienden en ik huren sinds een jaar een huis in Leuven. Bij dit huis is een leuk tuintje, alleen is dit door de vorige huurders totaal verwaarloosd. We hebben alle vier totaal geen kennis over het onderhouden van een tuin maar zouden er toch graag iets moois van maken.
  Van de eigenaar mogen we er alles mee doen, behalve één ding. Er staat namelijk een grote conifeer middenin de tuin, deze mogen we niet weg doen… De boom neemt veel plaats in en is erg verwaarloosd. Is er een manier om deze te snoeien zodat hij terug wat smaller wordt? Of is het beter de eigenaar te overhalen om deze weg te laten halen en een nieuwe in de plaats te zetten?

  mvg
  Eline

 61. Was vergeten te vermelden dat het dus om klei grond gaat. Na een regenbui staan er dan ook her en der plassen.

 62. Ik heb de volgende vraag en ik weet, het is een complexe situatie echter ik had graag wat input omdat wij het graag zelf willen uitvoeren.

  De uitdaging is het volgende we hebben een stuk land achter ons huis waar wij een tuin van willen maken. Het geheel heeft afmeting van 35 meter breed en 20 meter diep. In dit stuk bevindt zich ook een bron, maar we hebben sterk het vermoeden dat het water niveau gezakt is. De reden weten we niet. Nu is het zo dat deze bron ook water “lekt” waar wij onze tuin willen hebben. Met het gevolg dat er een heel stuk heel erg drassig is. De tuin loopt ook af dus dat helpt ook niet echt. Positieve hierin is dat de afloop naar een riviertje is.

  Vraag hierin is hoe dit aan te pakken. Ik dacht het volgende om met de bron te beginnen want als dat eenmaal aangepakt is dan is al een stuk van de nattigheid verholpen althans constante lopen van water. Moeten we de oude bron afbreken en een nieuwe plaatsen?

  Drainage plaatsen, daar ontkomen we niet aan. We zijn van plan om natuurlijk zwembad te plaatsen maar dit is op termijn.

  Wat te doen met de grond? Ik hoor zoveel tegenstrijdige berichten. Wel grond frezen, niet grond frezen etc.

  Ik heb wat foto’s van de grond maar weet niet of dit echt verhelderend werkt. link foto’s

  Alvast bedankt

  Sam

 63. Beste Th van Dalen,

  De enige manier om het probleem te omzeilen is goed steunen vanaf de groei in het voorjaar, of evt. overwegen een ander soort te planten nl. de Hydrangea ‘Strong Annabelle’ dit soort is veel steviger op de Stengel, echter niet meteen in het eerste jaar.

  Marcel.

 64. Ik heb een strook hydrangea Annabelle in mijn tuin maar deze worden zo groot dat ze bij de eerste regenbui al omvallen.
  Vraag: Is er een mogelijkheid om ze tijdens de groei in te korten en toch nog bloemen te krijgen?
  (ik heb het zelfde probleem met witte rozen)

 65. Caren,

  Vaak, heel vaak is de oorzaak te natte voeten.. al lijkt het vaak meer op droogte.

  Soms kan een virus de oorzaak zijn maar dat is zeldzamer.

  Check of de grond soms erg slecht afvoert en water te lang rond de wortels blijft hangen. Het hoeft geen effect op de bladeren te hebben maar kan de bloemen net teveel worden.

  Groet,
  Marcel.

 66. Ik heb een vraag: mijn witte regen had veel knoppen. Ze komen niet uit en als ik ze aanraak vallen ze er zó af. Wat kan dat zijn?

 67. Henk,

  Het is inderdaad droog op het moment, maar de tuin sproeien lijkt me onnodig. Zowiezo hebben de bladverliezende en kruidachtige vaste planten en heesters nu geen blad en verdampen dus geen water.
  De enige planten die last van droogte zouden kunnen hebben zijn bladhouders zoals b.v. Glansmispels, Rhododendrons, Buxus etc. Omdat het alleen s’nachts vriest zou je deze kunnen helpen door er water bij te gieten, maar dan alleen met de slang aan de wortels. Over planten heen sproeien zou ik zeker niet doen. Als je de tuinslang ontdoet van sproeier kan je met alleen de slang aan de voet van struiken die het moeilijk lijken te hebben water laten lopen. Doe dit echter pas als de temperatuur boven nul is en niet te kort voor de avond.

  Succes,
  Marcel.

 68. Ivm de droogte door de langdurige oostenwind sproei ik de tuin. Men raadt mij dit af, want dat zou bij vorst niet mogen. Wat is uw mening?

 69. Beste Arne,

  Hortensia’s zijn over het algemeen geen liefhebber van de felle hete zon in de zomer. Door het vele en grote blad verdampen ze erg veel water en kunnen snel verdrogen/verbranden.
  Natuurlijk is water geven een optie maar ideaal is anders.

  De Annabelle zal meer moeite hebben met de zon als de Soeur Therese omdat de laatste wat dikker blad heeft zal ze wat minder snel verdampen. Als je de planten in groepen zet zorgen ze zelf voor schaduw rond de worteldelen en zou het moeten gaan. Het vocht in de winter is minder een probleem, maar om zeker te zijn zou ik de grond ter plaatse proberen te draineren dmv gaten gevuld met grind zoals in dit artikel beschreven : http://www.tuinhulp.com/2008/01/26/natte-tuin-regenwater-zakt-niet-weg

  Succes,
  Marcel.

 70. Beste,

  Ik ben van plan hortensias te planten tegen onze scheidingsdraad waartegen rietmatten bevestigt zijn.
  M.A.W. de hortensias krijgen maar aan 1 kant steun (de oost kant) en staan dus de hele middag en namiddag in de zon, in de winter is het er zeer drassig doordat het lager ligt.
  Ik ben sterk aan het twijfelen tussen de hydrangea incrediball strong annabelle en hydrangea macrophylla soeur therese.
  Wat is het verschil tussen deze 2 planten?
  En belangrijkste welke van deze 2 planten valt het minst rap om of hangt af door regen en wind?

  Arne Stragier

 71. Greta,

  Je kan rustig de Hortensia’s verplaatsen. Steek ze ruim uit en zet ze in een nieuw ruim plantgat aangevuld met tuinturf. Wacht wel met snoeien tot het voorjaar!

  Succes,
  Marcel

 72. wij zijn bezig de tuin her in te delen en nu is mijn vraag mogen op dit moment de hortensia’s verplaatst worden of moet ik daar mee wachten tot het voorjaar, het zou fijn zijn ze nu al te kunnen verplaatsen.

 73. Coby,

  Dek de struiken/stobben af met een laag afgevallen blad en wacht rustig het voorjaar af.
  veel meer kan je niet doen. Wanhoop niet te snel het is aan te bevelen ze in het voorjaar te snoeien maar nog geen drama nu.

  Succes,
  Marcel.

 74. Hallo,

  Mijn man heeft de annabellen al gesnoeid ?
  Dacht dat nog niet mocht,pas in maart/april? Wat nu?

  Gr coby

 75. Agnieszka,

  Het verplanten zou ik in het najaar doen, maar het voorbereiden kan je nu al aan beginnen.

  Snoei de kroon flink terug en steek met een scherpe spade de plant rond. D.w.z alleen naar beneden steken en de plant niet loswrikken!
  Door het rondsteken zet je de plant aan om kiemwortels te maken op de beschadigde delen terwijl de wortels die naar beneneden gegroeid zijn vocht kunnen blijven opnemen. Het snoeien zorgt ervoor dat de blad oppervlakte flink reduceerd en er dus veel minder verdamping zal zijn.

  Vervolgens graaf je de plant in het najaar (half/eind oktober) voorzichtig uit. Laat zoveel mogelijk aarde en wortels aan de kluit zitten en plant hem op de nieuwe plaats.
  Vervolgens spoel je met veel water de nieuwe grond goed rond de wortels zodat er geen luchtgaten in de grond rond de wortels achter kunnen blijven.

  Hierna hoef je vrijwel niets meer te doen dan wachten op het voorjaar.

  Succes,
  Marcel.

 76. Beste,

  In heb in mijn tuin twee SALIX CAPREA “Kilmarnok” staan die zouden moeten verplant worden .
  Het zijn 4 jaar oude planten . Welke is de beste periode en methode om ze te verplanten ?
  Moeten ze ook eerst gesnoeid worden ?

  Er staan ook twee laagstam appelbomen die het zelfde moeten ondergaan, welke is de beste manier om ze zo weinig mogelijk schade te berokkenen ?

  Met vriendelijke groeten,
  Agnieszka.

 77. Els,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Je kan de stengel met bloem tot aan de plek van ontstaan wegnemen als je hem op de vaas wilt zetten, geen probleem.

  Gr. Marcel.

 78. John,

  Zoals al via de mail beantwoord..

  In de kwekerijwereld wordt het plantje een ‘Paraplutjesmosje’ genoemd.

  Parapluutjesmos komt zeer algemeen voor op vochtige plaatsen, op muren, op paden en in potten. Het mos komt voor in vertakte, donkergroene plakkaten met een ruitvormige tekening. In volwassen toestand ontstaan ronde broedbekers waarin lichtgroene broedkorrels. Vooral in het voorjaar en zomer dragen ze sporenkapsels in de vorm van een parapluutje met alleen ‘balleinen’. De mannelijke dragers zijn eveneens gesteeld en schijfvormig: parapluutje met scherm.

  Een uitgebreide beschrijving vind je hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Parapluutjesmos

  Gr. Marcel.

 79. Yvonne,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Een Annabelle kan prima in een pot leven en bloeien, maar het is belangrijk om zo’n sterke bloeier voldoende voeding te geven. Begin April kan je een langwerkende meststof toedienen (gecoate meststof) maar in de loop van de zomer is het goed om af en toe de plant(en) extra voeding te geven bijvoorbeeld een vloeibare oplosbare mest bij het gietwater doen. Een plant die op het randje zit gaat er snel slechter uitzien. Controleer natuurlijk ook of de plant niet te weinig (of zeer zeker ook) of te veel water krijgt.

  Teveel water kan ook geel blad opleveren, meestal van beneden naar boven werkend.

  Succes,
  Marcel.

 80. Jolle,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Het is niet zo lastig om de Hedera uit jullie tuin te houden, snoei gewoon de uitlopers die zich vormen en jullie tuin in willen groeien weg en je zal verder nergens last van hebben.
  De wortels van de Hedera hebben zo niets te zoeken aan jullie kant en je zal zeker geen bamboe-achtige toestanden krijgen!

  Succes,
  Marcel.

 81. Marjan,

  Ik weet niet of het nog nut heeft om te antwoorden, maar na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Als je enige kans wilt maken op een succesvolle verplantpoging dan moet je de struik flink snoeien zodat hij zeker meer dan de helft van zijn bladoppervlakte verliest en zo de verdamping sterk terug te dringen. feitelijk hoe kaler je de struik knipt, des te meer kans op succes.

  Graaf de struik dan uit met zoveel mogelijk wortels en grond aan de kluit en verplaats hem dan naar de nieuwe stek. vervolgens voordat je het plantgat dichtgooit de tuinslang erin en flink water toedienen, het zal een modderpoel worden maar dat is de bedoeling. De modder spoelt goed tegen de wortels aan en er is weinig kans op luchtgaten langs de kluit. Vervolgens het plantgat dichtgooien en wederom nog een keer flink nat maken.

  Hierna zal je regelmatig moeten checken of de grond rond de kluit licht vochtig is, TE NAT IS ZEKER OOK NIET GOED!! de grond moet gewoon niet uitdrogen.

  Succes,
  Marcel.

 82. Angelica,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Het enige wat ik er op afstand van kan zeggen is dat je de kroon kan terugsnoeien tot 5 cm. van de ent en dan afwachten of er nog nieuwe groei zal ontstaan.. Ik denk dat de kans klein is en dat het waarschijnlijk sneller en mooier zal zijn om de wilg snel te vervangen.

  Groet,
  Marcel.

 83. Fons,

  Sorry vergeten: Een geweldige bodembedekker is de Waldsteinia ternata, deze doet het vrijwel overal is niet kieskeurig en sterk. Hij geeft een mooi fris groen blad dat ook in de winter aanwezig blijft. in het voorjaar rond eind februari/april afhankelijk van het weer geeft hij een dekentje van vrolijke gele boterbloem achtige bloemetjes. hij bloeit niet lang maar het blad is dan ook zijn beste kant. Onder het kopje foto’s => bodembedekkers vind je foto’s van deze kampioen én er is een heel artikel gewijd aan de Waldsteinia op onze site.

  Gr. Marcel.

 84. Beste Fons,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Het kan geen enkel kwaad om de boomspiegels van de Photinia’s met bodembedekkers te beplanten. voordeel is dat de grond hierdoor bedekt wordt en veel minder vocht verdampt en natuurlijk dat er minder kans is op groei van onkruid. Verder ziet het er gewoon beter uit en hoef je niet iedere keer te vegen als het heeft geregend. Gewoon doen dus!

  Succes,
  Marcel.

 85. Beste Petra,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Je hoeft niet persé heel diep af te graven, maar het is belangrijk om de grond weer te verrijken met zwarte aarde waar veel humus in zit. Humus is verteerd plantmateriaal waar bodemleven op afkomt en het herstel kan beginnen. Een toplaag van 20 cm. goede grond met een hoog humusgehalte doet wonderen, maar het is belangrijk dat die laag goed door de bestaande grond wordt vermengd. Na de winter in maart april kan er dan nog een goede VERRIJKTE organische mest toegevoegd worden. Verrijkt houdt in dat je niet alleen gedroogde koemest toevoegd, maar liefst een koemest die is verrijkt met hoefmeel, beendermeel en bloedmeel. deze stoffen staan bol van de mineralen die nodig zijn voor een goed bodemleven. Een goed voorbeeld van zo’n meststof is Siertuin AZ van Ecostyle verkrijgbaar bij de meeste tuincentra.

  Succes,
  Marcel.

 86. Hoi

  Wie kan mij vertellen wat voor plant dit is? (zie foto’s)
  Wat kan ik er aan doen om ervanaf te komen?
  Zonder natuurlijk de rest van de planten te beschadigen, of grove middelen te gebruiken

  het is een vetachtig plantje, groeit tussen de stenen van de huismuur en stenen pad van de tuin in. of net naast het stenen pad. Op het zand. Maar altijd tegen de stenen aan.
  gewoon onkruid verdelger doet niet zo veel er tegen. je moet het weg krabben. veel wortel heeft het niet.

  Mvg John

 87. Onze annebel heeft blaadjes een zwart gaatje er in en ze zijn geel, hoe komt dat en hoe kan ik het voorkomen? de plant is 2jaar en staat in een grote pot…op het terras s,middags in de volle zon als wij er niet zijn..en anders onder het zonnen scherm.

 88. Gaarne antwoord op het volgende:
  Buurman heeft hekwerk geplaatst met hedera op erfgrens, nu willen wij de hedera niet in onze tuin hebben, hoe kunnen wij er voor zorgen dat de wortels van de hedera niet in onze tuin groeien?

  bvd dank

 89. Hallo Marcel,

  Een buurvrouw van mij heeft een grote Laurierstruik staan. Ik schat ongeveer 2.50m hoog en 1.50m breed. Zij wil hem graag kwijt en ik heb toevallig nog een lekker grote struik nodig… Is het mogelijk deze te verplanten? (Het is niet echt warm weer, dus misschien is dat een voordeel). Moet de plant dan eerst goed gesnoeid worden of hoeft dat niet?

  De struik gaat er sowieso binnenkort uit, dus wachten op een beter tijdstip zal niet gaan.

  Alvast bedankt.

  Groet, Marjan

 90. We hebben een treurwil die in het voorjaar mooi groen was. Ruim een maand geleden (begin juni/12) begon ze bruin te worden en nu is ze helemaal bruin. Het lijkt dat ze dood is. Weet u misschien wat er kan zijn?

  Mvg, Angelica Lima

 91. Dag Marcel
  We hebben voor onze woning een vijftal Photiniaboompjes staan van ongeveer 2,5 meter.
  Deze staan in openingen van 1meter op 60centimeter in ons terras.
  We zouden graag weten of we aan de voet van deze boompjes nog een bodembedekker kunnen planten? Kan dat geen kwaad voor de groei van de boompjes
  Welke bodembedekker raad u aan ? Of kunnen we ook gewoon sierschors nemen?

  Dank bij voorbaat
  Vriendelijke groeten.
  Fons

 92. Dag,
  De aarde in onze tuin is uitgeput door de onwijs grote coniferen die er heel lang hebben gestaan… We willen de tuin mooi nieuw beplanten maar daarvoor moet er eerst nieuwe tuinaarde in. M’n vraag is: als de grond zo arm is, hoe diep moeten we dan afgraven en opnieuw storten wil er weer moois gaan groeien?
  Dankjewel!
  Petra

 93. Ik heb op het balkon in een bak van 120 bij 60 cm 4 hydrangea geplaatst ze doen het prima echt heel veel bloemen. Nu zou ik deze bloemen wel in een vaas willen zetten kan dat ook en hoever mag ik ze afknippen??

 94. Hans,

  Ik begrijp dat de Viburnum ook niet lekker groeit, Ik zou de plant liever op een wat zonniger plaats zien waar hij wat meer uurtjes zon per dag krijgt. Verplanten zou kunnen, maar niet eerder als in het najaar, of liever vroeg volgend voorjaar nadat je hem in het najaar vast ‘rond’ steekt. Dit houdt in dat je met de steekschop rond de kluit van de plant in de grond steekt enzo een deeltje van de wortels af steekt. De overige wortels onderin houden de plant gemakkelijk aan de gang, terwijl de afgestoken kluit kiemwortels gaat maken. In het voorjaar kan je dan voorzichtig met veel aarde de hele plant uitgraven en hem óf verplanten, óf opnieuw terug planten.

  Of je hem nu verplaatst of niet, graaf een (nieuw) plantgat dat een stuk groter is als wat de wortels nodig hebben, steek de bodem van het plantgat goed los, en voeg tuinturf toe in het gat (of beter aanplant grond, verkrijgbaar op tuincentra) plaats de plant in het plantgat en controleer dat de plant niet dieper of ondieper komt te staan als voorheen.

  Vul de rest van het plantgat op met een goede mix van tuinturf en de aanwezige grond. Dan met de tuinslang goed aanwateren zodat de grond (of dan eigenlijk modder) goed aansluit aan de kluit.

  Als laatste geef je (in het voorjaar) een goede bemesting zodat de plant kan gaan presteren. Natuurlijk let je op of de plant niet te droog komt te staan, maar overdrijf niet met water geven.
  Je zal zien dat de plant zo meer groei zal vertonen en uiteindelijk ook beter bloeit en vrucht draagt. Overigens zal dat niet meteen het eerste seizoen zijn, hij heeft eerst groei nodig.

  Succes,
  Marcel.

 95. ik heb sinds 5 jaar een viburnum hilieri winton. Bij aankoop was hij enkele jaren oud. Het eerste jaar na aanschaf bloeide hij mager met verdroogde besjes. Daarna niet meer. Is 1 meter hoog en groeit ook niet meer verder. Staat op het noorden. Heeft s ochtends en laat in de middag zon. Hoe krijg ik hem aan het bloeien met volle besjes?

 96. Greta,

  Als een coniferenhaag te lang wordt is er geen andere keuze dan de toppen terug te snoeien of te toppen.

  Dit toppen is geen probleem, de coniferen zullen van de zijkant uit de kale bovenzijde weer gaan verhullen. Het ‘kaal’ scheren van de zijkant van de haag door de buren en het plaatsen van een hekwerk met Hedera hoeft ook geen enkel probleem te zijn. Echter de kale kant van de buren zal niet mmer groen worden. (zal geen probleem zijn voor hun lijkt me) De groene kant in jullie tuin zal gewoon door functioneren en als je hem regelmatig scheert is deze prima als haag te handhaven.

  Marcel.

 97. Wij hebben twee jaar geleden onze coniferen van 2.50 naar 2.20 teruggebracht door ze te scheren en de stammen er af te zagen. Men beweert dat dat niet goed is voor een conifeer. Vervolgens zijn de coniferen door buren aan hun zijde helemaal afgezaagd, dus de coniferen aan onze kant doen het nog goed. De buren hebben achter de afgezaagde stammen een hekwerk 50 cm daarachter geplaatst met hedera. Kunt u mij zeggen:
  1. hebben wij verkeerd gedaan om de coniferen op bovenstaande manier te toppen, of is dat de manier om coniferen te toppen
  2. kunnen de coniferen nog groeien nu er een hekwerk met hedera is geplaatst.
  bvd.

 98. Liesbeth,

  Ja, je kan nog Annabelle’s planten, de planten worden gekweekt in container en kunnen hierdoor in principe 12 maanden per jaar geplant worden tenzij de grond hard is bevroren.

  Je tweede vraag is niet met ja of nee te beantwoorden. Het mooiste plaatsje voor een Hydrangea is in de (half) schaduw omdat de plant met zijn vele en dunne blad veel vocht verdampt in de zon.
  Je kan de planten wel op een zonnige plek planten, maar dan zal je meer als normaal moeten bijgieten/sproeien om ze van voldoende water te voorzien.

  Even ter zijde je mag ook overdag water geven bij deze struiken mits je dat onder de planten laat bijlopen oftewel zonder het blad nat te sproeien!

  Dit geldt voor alle planten en plantenbakken! water geven in de zon mag, alleen zonder het blad nat te spetteren.

  Maar goed, om kort door de bocht te gaan, Ja, je kan nu de Annabelle in de zon planten mits ze genoeg water hebben/krijgen.

  Succes,
  Marcel.

 99. Beste,
  Kan ik de Anabella hydrangea nu nog planten (week van 12 juni) en in volle zon met zonnig weer als border van 8m x3m naast onze zwembad? Zal deze niet te hoog uitkomen, of te robuust bloemen en woekeren? Mag deze plant eigenlijk wel in volle zon staan van 14h-17h? Dankjewel voor je snelle antwoord.

 100. Monique,

  Ik moet zeggen dat het niet klopt dat er nog geen blaadjes te zien zijn aan jouw roze Annabelle’s. Normaal gesproken zouden ze allang in blad moeten staan en flink groeien.
  Aangezien het nog maar een maand geleden is dat je ze kocht zou ik toch even met een voorbeeld en eventueel wat foto’s naar het tuincentrum gaan waar je ze gekocht hebt. De garantie op plantmateriaal is normaal gesproken een maand of drie dus je zit nog goed wat betreft aansprakelijkheid. Nodig het bedrijf evt. uit om thuis te komen kijken naar de omstandigheden, maar het lijkt mij dat je recht hebt op compensatie.

  Marcel.

 101. Hallo,
  Ik heb een maand geleden 8 nieuwe roze Hortensia’s Annabelle geplant. De kluiten zijn voor het planten eerst goed nat gemaakt door te dompelen in een emmer en toen zijn ze in een flink plantgat gezet. De bodem is kleigrond. Ze staan op een schaduwrijke plaats, naast coniferen. Ik heb ze goed water gegeven. Tot nu toe staan er nog steeds alleen maar houtige stokjes waar nog totaal geen blad aan verschijnt. Moet ik nog geduld hebben en gaan deze Hortensia’s het nog doen of had dat al zichtbaar moeten zijn inmiddels? Is er iets wat ik nu nog kan doen?
  Vr. gr. Monique Bies

 102. Beste
  Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Het wordt Sesleria Heuflerania!
  Wij hadden nog een vraagje. In onze kleine voortuin (ongeveer 10 m op 6 m) willen wij een klein boompje zetten. We zouden graag een hoogstam hebben die niet te dicht of te hoog groeit zodat we het niet te donker maken in onze tuin en huis. Moet dus klein blijven en niet te breed groeien. Wij dachten aan een bolmoeraseik of iets dergelijks die we bijna niet zouden snoeien. We willen namelijk graag een boom die heel ‘naturel’ oogt. Dat is met zo’n bolletjesvorm vaak niet het geval. We zouden voor de border onder die boom kiezen voor struikklimop. Hebt u misschien suggesties voor zo’n boompje? Nog ter info: ons huis is modern en heel strak.
  Bedankt!

  E. Lommen

 103. Pauline,

  Een Skimmia kan wel gesnoeid worden, en loopt uiteindelijk wel weer uit onder normale omstandigheden.

  Als er op een kaartje aan planten een snoeischaartje met een kruis erdoor staat wil dat niet direct zeggen dat de plant niet gesnoeid mág worden, maar dat het in principe niet nodig is.

  Jouw Skimmia maakt waarschijnlijk in de toppen nieuwe uitlopers, in dat geval gaat hij zich langzaam aan herstellen, maar met de nadruk op langzaam hij groeit eenmaal niet erg snel.
  Waarschijnlijk is de snelste oplossing een nieuwe te kopen en planten. Helaas is de afgelopen winter niet erg vriendelijk geweest voor bladhoudende planten ondanks dat de Skimmia prima winterhard is zijn er veel beschadigd.

  Een extra tip, plaats een Skimmia bij voorkeur niet op een zonnige plaats, dat maakt zijn kansen in een winter als die van afgelopen jaar een stuk beter. Ook in de zomer heeft de plant het dan gemakkelijker.

  Groet,
  Marcel.

 104. Anouk,

  Het is zeker mogelijk dat de Aluin die je aan de Hydrangea hebt gegeven zijn invloed heeft gehad op de Acer.

  Het kan geen kwaad, maar je ziet dat er veel factoren zijn in de natuur die bepalen hoe planten eruit zien. Een heel mooi voorbeeld vind ik!

  Zo zijn er veel mensen die aangeven dat hun gekochte plant niet precies dezelfde kleur bloeit als op het kaartje dat aan de plant hing toen ze hem kochten. De bodem bepaald mede de bloeikleur van een plant, zo kan dezelfde Rhododendron op de veengrond veel harder/donkerder rose bloeien als dat hij op b.v. de Leemgrond zal doen. IJzer, Magnesium, Zure grond, kalkrijke grond en nog veel meer invloeden bepalen van alles aan de plant die er groeit.

  Een laatste leuke planten anekdote: Het Zink-viooltje groeide langs een beek in Zuid-Limburg, stroomopwaarts in België waren zinkfabrieken die via de beek de omgeving van het water met zink vervuilde. Niets groeit gemakkelijk op grond met zink behalve het zink-viooltje.. niet omdat hij van zink houdt, maar omdat hij geen concurrentie heeft van sneller groeiende planten die er niet tegen kunnen!
  Het Zink-Viooltje krijgt dus alleen kans om te groeien door de zink in de grond.

  Groet,
  Marcel.

 105. Hallo,

  Afgelopen einde zomer is mijn tuin voor het eerst aangeplant.

  Ik heb gelijk in de herfst mijn Hydrangea geblauwd met Aluin, nu staat naast mijn Hydrangea (ca 40-60cm er vanaf) ook een Acer.Vorige jaar was deze vuurrood, nu lijkt hij wat donkerder (paarsiger) rood. Kan het dat die Acer ook heeft gereageerd op de Aluin die bij de Hydrangea is gekomen?

  Ben benieuwd naar het antwoord,

  Met vriendelijke groet,

  Anouk

 106. ik heb een skimmia goldserie die je niet mag snoeien(staat op kaartje)
  maar nou heeft hij van de winter een klap gehad en hangen de bladeren hij er heel zielig bij. wat kan ik doen?
  bvd

 107. Greta,

  Je vraag was niet verwijderd hoor.. maar wachtte nog op goedkeuring, helaas is dat nodig om spam te voorkomen.

  Zowel de Sering als de Skimmia kan je fors terug snoeien en ze zullen weer uitlopen tot volwassen planten, je zal echter wel geduld moeten hebben vooral bij de Skimmia.
  Het duurt wel even voordat het weer een mooie gesloten plant zal zijn.

  Het hangt dus af van jouw geduld hoe je het gaat aanpakken.

  Gr.
  Marcel.

 108. Even het volgende:
  ik heb een sering die van onder kale stammen heeft en boven een pluim met blad en bloemen op dit moment. Nu is de tijd dat als ik wil snoeien dit in deze maand moet doen, mijn vraag is, kan ik ondanks de kale stammen onderaan toch tot een halve meter van de grond snoeien ?

  Dit geld ook voor een skimmia, onder hele kale stammen, boven een pluim, mag deze ook radicaal tot ongeveer een halve meter boven de grond gesnoeid worden, dus op de kale stammen ? Natuurlijk met de vraag gaat deze struiken volgend jaar wel weer uitlopen, of kan ik ze beter rooien. Bvd. Greta

 109. Mevrouw/Meneer Lommen.

  Ik geef u een aantal soorten die geschikt zijn binnen uw aangegeven normen. U kunt gemakkelijk via Google afbeeldingen de naam ingeven en een afbeelding vinden.
  Het lijkt mij het mooiste om 1, hooguit 2 soorten te planten om een mooie rust te behouden langs het water.

  Succes,
  Marcel.

  – Sesleria heufleriana
  – Bromus inermis ‘Skinner’s Gold’
  – Deschampsia cespitosa
  – Carex elata
  – Festuca mairei
  – Stipa capillata
  – Molinia caerulea ‘Moorhexe’

 110. Wij willen graag in het gazon aan de rand van onze tuin (langs een beek, op een zonnige plaats) een veld met siergras plaatsen. Het gaat om een strook van ongeveer 10 m lang en 3 m breed. We hebben een modern strak huis en vinden siergrassen daar goed bij passen. We beogen een zo natuurlijk mogelijke look, met niet te dichtgroeiend siergras dat mooi wuift in de wind. De hoogte mag maximum 1 meter zijn. Liefst ook een wintergroene soort met niet te veel onderhoud. Welke soort siergras is hiervoor aan te raden? Of zijn we te veeleisend?

 111. Wat veel gedaan wordt is Gaaspanelen in de bakken en Hedera ertegen plaatsen. Dit is wintergroen, lekker smal en er blijft aan de binnenzijde ruimte over om nog wat bloeiende plantjes te plaatsen.

  Marcel.

 112. We hebben een geheel open balkon op 5 hoog met volle zon van 10 to zonsondergang. We hadden bakken met bamboe maar die zijn inmiddels niet meer mooi. Welke winterharde planten zijn geschikt voor dit balkon? We willen graag een soort haag van ca 50-150 cm hoge planten in 3-4 bakken.

 113. Mevrouw/Meneer Smolenaers,

  Geen paniek, het relatief koude voorjaar vertraagd de uitgroei van de Catalpa. Ik heb er de laatste dagen verschillende gezien en zij waren allen erg laat met uitlopen. De standplaats bepaald of er al iets te zien is, een relatief beschutte plaats geeft nu de eerste uitlopertjes, maar een koude plek kan nog behoorlijk kaal zijn. Bekijk de boom van heel dichtbij en dan vooral boven de ent waar u gesnoeid heeft. Er kunnen zwellende knoppen te zien zijn, nog even geduld.

  Marcel.

 114. Beste Jan,

  Een bloeiende sierkers/sierappel is prachtig om te zien hij is alleen erg kwetsbaar voor wind en regen.. de regen kan de bloesem compleet los slaan vandaar dat je de bloesem op de grond hebt liggen..
  Het is niet anders, zodra de bloesem een paar dagen volledig open is kan dat gebeuren.

  Marcel.

 115. ik heb een sierappeltje gekocht. Hij staat nu een paar dagen buiten en het heeft erg geregend. Hij zat helemaal onder de bloesem maar die liggen nu allemaal op de grond. Weet iemand hoe dit komt?

 116. Arita,

  Je kán de heg alsnog snoeien, ik zou niet tot vlak boven de grond snoeien maar tot een centimeter of 20/25. Op die manier zullen er nog genoeg jonge scheuten van dit jaar overblijven om groei te garanderen. Anderzijds komt er meer licht in de struik waardoor de overgebleven takken nieuwe knopjes en groei kunnen ontwikkelen waardoor de heg zich beter zal sluiten. Het is nog relatief lang fris gebleven en veel gesnoeide Lavendels lopen achter in de groei waardoor ook de bloei later zal uitkomen als gebruikelijk.

  Succes,
  Marcel.

 117. Gea,

  De oude bloemen mogen zowiezo weggesnoeid worden, de nieuwe uitlopers van onderuit zou ik laten staan, zodat de groei door kan gaan.

  Het kan geen kwaad de hele struik terug te snoeien, hij zal gewoon weer uitlopen maar of er net zo veel bloei op komt als vorige jaren zal afhangen van de weersomstandigheden. Zijn de omstandigheden gunstig dan groeit de struik erg snel en komt het goed, maar met kou of droogte kan het tegenvallen.

  Je zal zelf moeten beslissen wat te doen.

  Succes,
  Marcel.

 118. Hallo,

  Heeft het nu nog zin om mijn hortensia annabelle te snoeien … ik had ze in het najaar gesnoeid maar ze zijn al eerder uitgelopen (2 maand geleden) maar die uitgebloeide bloemen … moet ik die eruit knippen of de pant er weer kortwieken … wat is wijs ? Ik wil dit jaar ook graag nog een volle bloei meemaken … net als vorig jaar.

  Gr. Gea

 119. Beste Marcel,

  Ik ben vergeten om in maart/april onze lavendelheg (Hidcote) te snoeien. De heg loopt goed uit. Her en der wel een kale plek (dood?). Bloemstengels zijn nog niet te zien. Doordat ik de snoei vergeten ben is de heg wat bossig en los geworden. Kan ik hem nu nog snoeien of gaat dat ten koste van de bloei? Zoja, hoever kan ik hem terugsnoeien?
  Dank voor u reaktie.

 120. Marcel,

  Maar je geen zorgen, je kan de Catalpa’s gewoon snoeien ook al zitten er blaadjes en scheutjes aan.

  Hou de gewone beschreven lengte aan, dus een 15 cm van elke tak laten staan.

  Succes,
  Marcel.

 121. Beste Marcel,

  Ik heb 2 grote Catalpa’s die weer gesnoeid moeten worden. Hieraan wou ik gisteren beginnen maar zag tot mijn verbazing dat er al kleine knopjes/miniscule blaadjes aan de kale takken zitten.

  Mag ik de Catalpa nu nog wel snoeien? Zo ja, hoe kort?

  Alvast dank voor je hulp!

  Groet,

  Marcel Bonninga

 122. Margreet,

  Na een complete renovatie is het niet vreemd dat een aantal planten het niet redden en ‘ingeboet’ moeten worden. De felle winter met veel zon kan een reden zijn geweest dat deze het niet gered hebben. vooral groenblijvende planten hebben het moeilijk gehad.

  Echter het is nog vroeg en veel warmte hebben we nog niet gehad, b.v. gesnoeide Lavendels komen de laatste dagen pas uit de startblokken terwijl dat meestal al half april het geval is. Kijk dus goed of de planten wel echt dood zijn voordat je ze vervangt. En een extra tip: planten met heel weinig of geen blad hebben niet zoveel water nodig, geef daar dan ook geen hoeveelheden bij! hoe goed bedoeld ook dat zou de wortel juist de nek om draaien.

  Succes en veel plezier van de frisse tuin,
  Marcel.

 123. In onze gerenoveerde tuin zijn alle nieuwe planten inmiddels goed aangeslagen. Uitzondering zijn echter de 2 Akebia’s Quinata (eentje op het zuiden en eentje op het noorden) en de 5 Epimediums Rubrum. Deze planten vertonen ook na 4 weken nog geen enkel teken van leven. De Akebia’s zien eruit als droge stengels gewikkeld om een stok. En van de Epimediums is helemaal nog niks te zien, alleen een paar dorre sprietjes op de plekken waar ze geplant zijn.
  Direct na het planten hebben ze ruim water gehad en het heeft de afgelopen weken natuurlijk flink geregend.
  Zijn ze uitgedroogd, opgevreten? Moet ik de hoop opgeven? Of kan het zijn dat ze door de lage termperaturen van de laatste tijd gewoon wat langzamer zijn en moet ik nog even geduld hebben?

 124. Beste,

  Wij hebben een moderne grijze woning met een terras in blauwe hardsteen, een kleine tuin (+/- 200m2) afgebakend met Fagus Sylvatica en erboven leilinden. Verder ook pachysandra, buxus, catalpa’s en lampepoetsersgras. Op het terras hebben we drie potten met buxusbollen.
  Nu heb ik nog 3 potten leeg staan (vierkante 40/40/40 – kleur zoals blauwe hardsteen).
  Er stond voorheen ligustrum op stam, maar de 3 boompjes zijn kapot door de strenge winter. We willen nu iets “anders”, maar twijfelen erg. Tot nu toe wou ik het “strak” houden met 3 identieke planten of boompjes, maar nu zie ik ook andere combinaties:
  – midden een Viburnum tinus op stam en in de 2 buitenste hydrangea soeur therese (of annabelle)
  of
  – midden een olijfboom en in de 2 buitenste festuca glausa ofwel lavendel

  Kennen jullie nog andere mooie combinaties? Rekening houdende met onze grijze moderne woning en terras in blauwe steen, zouden we het kleurenpallet beperken.

  Alvast heel erg bedankt!

 125. Pauline,

  De ‘aantasting’ die te zien is op de foto’s is een vorm van kanker op de struik. In principe kan het niet zoveel kwaad, en is het niet besmettelijk. Het komt zelfs vrij vaak voor.

  Je kan de struik direct na de bloei helemaal terugsnoeien en kijken wat er met de nieuwe takken gebeurd. Vaak komt het na verloop van tijd terug omdat de kanker een reactie is op inwendige bacteriën.

  Het komt neer op een beslissing wat te doen.

  Groet,
  Marcel.

 126. Ik heb in mijn tuin een Forsythia met daarin allemaal rare dingen. Het lijken wel een soort nestjes van een of ander beest. Zie foto’s. Ik zou graag willen weten wat ik hier mee moet en wat het is.
  Ik ben van plan om de plant te verplaatsenn.

 127. Dag Marcel,
  alvast bedankt voor de tip. Ik had er al voor gevreesd dat dit de beste oplossing ging zijn.
  groeten,
  Nicole

 128. Nicole,

  Het beste is om de bolletjes met het huidige loof erop direct te verplanten. Het is niet zo mooi, maar naar een paar weken als het loof zijn groene kleur verliest mag je het afknippen. Volgend jaar zullen ze weer mooi bloeien.

  Gr. Marcel.

 129. ik heb mijn tête-à-tête knolletjes uitgedaan omdat ik ze op een andere plaats wil.Wat doe ik het best ? eerst het loof laten drogen, verwijderen en dan opnieuw planten of het loof afsnijden en direct herplanten of herplanten met loof wat ik wel lelijk vind

 130. Beste Corrie,

  Houdt je gewoon aan het snoeiadvies, eind maart begin april is prima óók als er al uitlopers te zien zijn is knippen tot 15 cm. geen enkel probleem.

  Gezien de weersvoorspellingen (woensdag nachtvorst) zou ik na die nachtvorsten de schaar erin zetten. Zelfs als je onderin geen scheuten ziet zullen de struiken gewoon vanaf de snoei uitlopen en bloeien dit jaar.

  Groet,
  Marcel.

  p.s. geen 1 april grap! ;o)

 131. Goedemorgen Tuinhulp

  Wij houden de Annabelles in langwerpige betonnen bakken op het balkon
  Ik heb uw advies opgevolgd door nog niet te snoeien voor april.
  Door het mooie voorjaars weer zijn nu alle planten al aan het uitlopen met Klein blad.
  Nu kan je denk ik niet meer kort snoeien tot ong. 15 cm.
  Misschien alleen het dode hout bovenin.

  Wat is uw advies?

  Graag hoor ik van u
  M.vr.gr. Corrie Molenaar

 132. Liane,

  Geen paniek, Taxus snoeisel is inderdaad giftig maar alleen bij consumptie.

  Ik ken verhalen van paarden die er zo van neervielen dus het is potent spul. Maar als snoeisel een winter op de grond heeft gelegen is er niets aan de hand.

  Je kan het snoeisel bijeen harken, afvoeren en gewoon lekker aan de groentetuin beginnen!

  Succes,
  Marcel.

 133. Beste Marcel,

  Ik heb het snoeiafval van mijn taxus vorige herfst over mijn moestuin uitgespreid. Ik dacht dat het misschien goed was ter bescherming tegen vrieskou, onkruid en dat het misschien wel een mooie humuslaag zou vormen. Nu lees ik dat taxus giftig is. Is de grond van mijn moestuin nu mogelijk giftig?

  groet Liane

  ps. en nog bedankt voor de waardevolle tips voor ons gazon

 134. Steven,

  35 cm is niet echt een flinke afstand. Een knotwilg groeit snel en de doorsnede van de stam kan in tijd van 10 jaar al snel een halve meter of meer worden.
  Nu hangt het ook nog af van de opbouw en sterkte van de kademuur maar ik zou het goed in de gaten houden.

  Marcel.

 135. Hallo, ik heb 3 jaar geleden 3 knotwilgen gepland op zo n 35 cm van een hoge kademuur. Elk op zo n 1,50m afstand. Ze groeien echter zo snel dat ik me afvraag of dat geennkwaad kan voor de muur. Inmiddels is de stamdiamter 15-20 cm. Het staat erg mooi, maar ik wil wel graag mijn muur behouden. Ik hoor graag je advies. Alvast bedankt.

 136. Hallo Jurjen,

  In principe hoef je niets te smeren op de snoeiwonden van een wilg, de wilg groeit in het voorjaar zeer snel weer uit en sluit zijn houtvaten snel af.

  Knotwilgen zoals in het Hollandse landschap staan worden ook niet ingesmeerd en dat gaat al eeuwen prima! De fijnere cultuurvarieteiten die de laatste jaren nieuw op de markt zijn gekomen hebben in basis de genen gelijk dus ik verwacht geen problemen. Wil je nu toch graag iets doen omdat je het gerustellend vindt ga dan voor een zgn. wondbalsem van b.v. Bayer of Ecostyle.

  Succes.
  Marcel.

 137. Hoi
  Ik heb mijn wilgen goed ingekort. Nu is mijn vraag noet ik mijn wilgen ook met iets insmeren op verrotting van boven door regenwater tegen te gaan.
  Mvg Jurjen Bijlsma

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*