Op deze pagina heb ik een korte TuinKalender samengesteld die de meest voorkomende tuinklusjes weergeeft die elk jaar terugkomen in de tuin en op het terras.

In de loop van de tijd zullen we veel van deze klusjes gaan linken met artikelen op de website die uitleg geven over die werkzaamheden.

Zoals altijd horen we graag van onze bezoekers wanneer zij zaken missen of wanneer er extra vragen of opmerkingen zijn. Gebruik hiervoor het Contact-formulier daarvandaan kunt u ons snel en veilig bereiken.

 • Januari

 1. Voer de vogels en andere kleine dieren in uw tuin bij winters weer.
 2. Blijf van het gazon af als het heeft gevroren of gesneeuwd
 3. Kijk en geniet van de wintergroene, winterbloeiende en vruchtdragende planten.
 4. Haal de feestverlichting uit de tuin.
 5. Pas op met snoeien van minder winterharde planten!
 • Februari

 1. Als het niet vriest kunt u nu verschillende zomerbollen planten (zodra ze op de tuincentra beschikbaar zijn)
 2. U kunt vast voorwerken naar het naderde voorjaar, hang b.v. alvast vogel nestkastjes op. Denk er wel aan dat de ingang naar het noord-oosten of oosten wijst.
 3. Pas op met snoeien van minder winterharde planten!
 • Maart

 1. Om het voorjaar te begroeten kunt u alvast wat potjes met primula’s en viooltjes op de tuintafel zetten. Deze kunnen best wat kou hebben (zeker de viooltjes)
 2. Ruim alle winterbescherming op, als planten te lang ingepakt zitten kunnen ze gaan schimmelen.
 3. Zodra het voorjaar goed is begonnen kunt u het gras verticuteren. U verwijdert hierdoor een flinke hoeveelheid mos en door het beschadigen van de wortels van het gras zal het mooi verdicht uitlopen.
 4. Begin vast aan uw vijver. Laat het water testen (of doe het zelf!) en pas de waterwaarden aan, vooral belangrijk om de GH waarde op te krikken. Hierdoor wordt het uitlopen van draadwier zoveel mogelijk bemoeilijkt. Maak uw filter(s) schoon en vervang evt. de inhoud, voeg bacteriëen toe en vervang de UVC lamp. Verwijder de laatste resten van oude waterplanten, wees voorzichtig want op de bodem van de vijver beginnen sommige zuurstofplanten al uit te lopen.
 5. Begin voorzichtig met het voeren van de vijvervissen, zodra de temperatuur van het water boven de 7-10 graden celsius komt gaan ze meer bewegen en komen ze weer naar boven, vanzelfsprekend moeten ze dan ook weer voeding hebben. Is het voer na 10 minuten nog niet allemaal op? vis het op met een net voordat het wegzinkt en gaat rotten op de bodem. Rottend materiaal veroorzaakt vaak een explosie van algen en wieren.
 6. Groene paden en muren kunt u bespuiten of gieten met een algen middel. Zowel chemisch als ecologisch zijn verschillende goed werkende middelen te krijgen.
 • April

 1. Voor bemesten is april de beste maand, planten beginnen met de groei en nemen optimaal voeding op. Laat u adviseren wat de juiste mest voor de juiste plant is.
 2. Aanplanten van nieuw plantmateriaal, er is volop keuze en de planten zullen nu snel vastwortelen en doorgroeien. Vooral kruidachtige vaste planten zijn uittermate geschikt voor het planten in deze maand.
 3. Aanplanten van moeras en waterplanten.
 4. Bemest het gazon! maak een plan, gooi niet zomaar iets op het gras, houdt je aan een systeem dat levert veel betere resulaten op.
 5. De Struikrozen moeten gesnoeid worden, op ongeveer 15 cm boven de grond kunt u alle takken wegknippen liefst een paar centimeter boven een oog dat de struik uit wijst. Geef hierna meteen een goede rozenmest.
 6. Vóór de tweede week van deze maand moeten de Lavendels gesnoeid worden
 • Mei

 1. Begin zodra het nodig is met het snoeien van groenblijvende planten zoals b.v. Buxus en vele coniferen soorten.
 2. Om onkruid te voorkomen is het verstandig om regelmatig de borders te schoffelen, ieder onkruidje wat wordt omgeschoffeld zal verdrogen en hoeft dan ook niet opgeraapt te worden. Natuurlijk kunt u ook zorgen voor een goede bodembedekking zodat het onkruid helemaal geen kans krijgt.
 3. Ná 15 mei hebben we de laatste ijsheiligen gehad en opend officieel het éénjarige seizoen. vroeger werd hier strak aan vast gehouden omdat het vaak nog vriest rond begin mei. Ook de kuipplanten werden na de 15e mei naar buiten gebracht. Tegenwoordig worden al veel eerder éénjarige aangeboden en worden Kuipplanten ook eerder buiten gezet, dit kan maar let goed op de weerberichten!
 4. Uitgebloeide bloemen uit de Rhododendrons verwijderen, dit bevordert de bloei volgend voorjaar. Hierna kan ook nog bemest worden.
 • Juni

 1. Houdt de waterwaarden van het vijverwater in de gaten, vooral in natte periodes zakken de waardes en dit kan gevolgen hebben voor het helder blijven van het water. Veel tuincentra testen gratis het water, er zijn ook verschillende makkelijke zelftests te koop.
 2. Geef uw Pot en kuipplanten regelmatig water en voeding. Het makkelijkste is een ‘gecoatte meststof’ deze hoeft u maar één keer te geven nl. mix het door de potgrond als u aanplant. Óf u geeft 1x per week een vloeibare mest met het watergeven mee. De vloeibare meststoffen bevatten vaak meer spore-elementen waardoor toch een mooier eindresultaat bereikt wordt.
 • Juli

 1. Zorg voor een oppas voor uw tuin als u op vakantie gaat, zonde als al uw werk verdroogt tijdens de vakantie.
 2. Knip oude bloemen uit de waterlelies, dit scheelt veel energie van de plant en deze zal hierdoor nog meer bloeien
 3. Vooral nu opletten met grasmaaien, stel de maaier niet te kort in, het liefst minstens 3,5 á 4 cm hoogte. Hierdoor maait u bóven de vertakking van het gras waardoor het dikker blijft én niet snel verbrand of uitdroogt.
 4. Ga nog eens door de tuin en vul de lege plekken op, veel struiken en planten worden in pot/container verkocht en kunnen 12 maanden per jaar worden geplant. Doe de nieuwe aanplant liefst wel ná de vakantie ivm water geven. Óf u heeft natuurlijk een goede oppas!
 5. Veel bloeiende vaste planten die uitgebloeid zijn kun u afknippen, meestal groeien ze binnen drie weken weer fris en nieuw uit waarna heel vaak ook nog een nieuwe bloei-ronde volgt! Voorbeelden zijn b.v. Salvia nemerosa (salie) en Alchemilla mollis (vrouwenmantel)
 • Augustus

 1. Als u blauw bloeiende Hortensia’s in de tuin heeft moet u nú blauwverkleuring toe gaan dienen, hierin zit Aluin dat zorgt ervoor dat u volgend jaar ook weer een mooie blauwe bloei krijgt. doet u dit niet zal de plant langzaam maar zeker rose gaan bloeien.
 2. Gebruikt u Ecostyle Bio Gazon AZ voor de bemesting van uw gazon geef dan deze maand de tweede bemesting zodat u gras straks optimaal de herfst en de winter in gaat.
 3. Blijf oude bloei verwijderen uit de tuin, bloemen die in zaden veranderen vreten energie van de plant, hoeft dit niet blijft er kracht over om meer bloemen te maken.
 • September

 1. Planten of verplanten van groenblijvende heesters en coniferen, de grond is warm hierdoor maakt de plant snel nieuwe kiemwortels (voldoende vocht erbij geven) Bladverliezende heesters met rust laten!
 2. Nieuw gazon aanleggen. Zoden of zaaien dat maakt niet uit, deze maand is ideaal voor een nieuw gazon.
 • Oktober

 1. Blijf het gras maaien zolang het groeit, maar zeker niet te kort! zodra het stopt met groeien stopt u met maaien en laat het met rust. Afstrooien met gecomposteerde cocosvezels bevorderd het bodemleven en zo de luchtigheid van de vilt en bodem.
 2. Zodra het blad is gevallen kunnen nu ook bladverliezende heesters verplant en geplant worden, net zoals bomen.
 3. Voorjaarsbollen planten zoals tulpen, narcissen en hyacinten
 4. Vul de bloembakken met groenblijvers, winterbloeiers én bollen.
 5. ‘De Najaars/Winterbeurt’
 • November

 1. Bereid de vijver voor op de winter, Externe filters kunnen bij gewone vijvers leeggemaakt worden en opgeborgen net als de UVC filters. Knip de waterplanten terug en span evt. een net over de vijver tegen afvallend blad en hongerige Reigers.
 2. Hark regelmatig het blad van het gazon af om verstikking te voorkomen.
 3. Knip vaste planten bij (niet tot de grond ivm vorst) ruim de border wat op en verwijder de éénjarige planten.
 4. Klimrozen worden gesnoeid. alle zijtakken met oude bloei wegknippen van de lange hoofdtakken.
 5. De struikrozen kunnen wat bescherming gebruiken in de winter hark wat aarde rond de roos op naar het hart van de plant zodat er een hoopje onstaat. hierdoor wordt de veredeling beschermd. Lange takken kunnen worden bijgesnoeid. Denk erom het echte snoeiwerk pas in april!
 6. Breng de kuipplanten naar hun plaats voor overwintering. Snoei de Oleander flink terug zo groeit en bloeit hij volgend jaar weer goed. Bovendien neemt hij zo minder plaats in.
 7. ‘De Najaars/Winterbeurt’
 • December

 1. Haalt het laatste blad uit de vijver en van het gazon
 2. Denk aan een manier om de vijver bij vorst een opening te laten houden.
 3. Denk aan water of waterleidingen in de tuin, sluit alles goed af én laat leidingen leeg. Denk ook aan de tuinslang, sproeier etc.
 4. Maak een leuke wintertafel op het terras, zet er eens een vuurkorf bij of wat lantaarns dat betrekt de tuin ook in de winter bij uw leefruimte.
 5. Maak een plan voor buiten verlichting tijdens de feestdagen en bereid het voor met stroompunten. Dit maakt het karweitje veel leuker en makkelijker.

.